Sluiten

Directeur-grootaandeelhouder

Een directeur-grootaandeelhouder is iemand binnen een BV of NV met de hoogste functie en heeft het bezit over een groot deel van de aandelen.

De regeling ‘Regeling aanwijzing directeur-grootaandeelhouder’ stelt dat er vier verschillende categorieën directeur-grootaandeelhouders zijn:

  1. Een directeur-grootaandeelhouder die met zijn aandelen meer dan de helft van de stemmen bij een algemene vergadering representeert. Dan is er sprake van een meerderheidsbelang en dit betekent dat je niet zo maar ontslagen kan worden.
  2. Een directeur-grootaandeelhouder die de beschikking heeft over minder dan de helft van alle aandelen en niet ontslagen kan worden. Dit komt omdat in de grondregels is vastgelegd dat om de directeur-grootaandeelhouder te kunnen ontslaan meer dan 71% stemmen in een algemene vergadering nodig is.
  3. Verschillende directeurs-grootaandeelhouder die hetzelfde aantal aandelen hebben.
  4. Een directeur-grootaandeelhouder die niet de beschikking heeft over aandelen, maar die familie heeft die tweederde van de aandelen in handen hebben.

Een directeur-grootaandeelhouder verdient een salaris van minimaal €44.000 op jaarbasis, tenzij een lager salaris van toepassing voor mensen die ongeveer dezelfde functie bekleden. Als het salaris van mensen met ongeveer dezelfde functie hoger ligt dan deze €44.000 dan moet de directeur-grootaandeelhouder zichzelf minimaal 70% van dat salaris toekennen.

Voor meer informatie kunt u terecht op de website van de MKB Servicedesk.

Privacy instellingen

Wij nemen jouw privacy serieus en geven je de mogelijkheid zelf in te stellen welke gevens je tijdens het bezoek aan onze website afgeeft. Je kunt jouw instellingen te allen tijde wijzigingen.

Privacy policy | Sluiten
Settings