Debiteurenbeheer

Debiteurenbeheer zijn alle activiteiten die een onderneming uitvoert om ervoor te zorgen dat klanten hun openstaande rekeningen betalen. Als dit niet goed georganiseerd is, kan het voorkomen dat klanten niet op tijd of helemaal niet betalen. In het ergste geval kan dit resulteren in een faillissement van een bedrijf.

Het is dus belangrijk dat de inkomende geldstromen en het incasseren van openstaande vorderingen goed beheerd worden, want dit kan de financiële positie van een bedrijf op een snelle manier versterken.

Goed debiteurenbeheer

Het toepassen van goed debiteurenbeheer is in theorie heel simpel: als een factuur verstuurd wordt, waarop vermeld staat dat deze binnen drie weken moet worden betaald, moet dit niet na twee maanden pas gecontroleerd worden. Het verzorgen van goed debiteurenbeheer is mogelijk door het bijhouden van de administratie; dit kan een bedrijf realiseren door een kredietverzekering af te sluiten of door het uit te besteden aan een ander bedrijf.

Goed debiteurenbeheer begint bij de factuur. Als de factuur goed en duidelijk is opgemaakt, is er al een grote stap gezet. Denk hierbij aan zaken als: juiste naam op factuur, juiste gegevens op de factuur (factuurnummer, datum en omschrijving van geleverde dienst), duidelijk vermelden wanneer de factuur moet worden betaald en wat de consequenties zijn als hier niet aan wordt voldaan.