Sluiten

De CAO en het minimumloon

Nederland kent de Wet Minimumloon. Deze wet verplicht werkgevers tot een minimale beloning voor hun medewerkers, ongeacht hun werkzaamheden. Veranderingen in de algemene CAO-lonen vormen de basis voor het minimumloon, dat twee keer per jaar wordt aangepast aan de stand van de economie en de arbeidsmarkt. Hoewel de wet voor iedere medewerker in loondienst geldt, heeft het wettelijk minimumloon niet overal dezelfde uitwerking. Het minimumloon is namelijk ook afhankelijk van de CAO in uw specifieke branche.

Hoe beïnvloedt uw CAO het minimumloon in uw branche?

De Nederlandse wet garandeert een bruto minimumloon voor iedere medewerker. Deze wordt ieder jaar tweemaal herzien, en is in juli 2014 nog met 0,65% verhoogd. In theorie geldt deze stijging voor iedereen, maar de praktijk wijst uit dat de CAO veel invloed op het minimumloon heeft. Werktijden kunnen per branche verschillen, waardoor het uurloon varieert. Daarnaast kent iedere bedrijfstak andere premies en heffingen, wat betekent dat het netto minimumloon door de CAO hoger of lager uitvalt. Het verschil is vaak subtiel, en niet altijd even vanzelfsprekend.

Alle informatie overzichtelijk

  • Het wettelijk minimumloon wordt vastgesteld uit de algemene CAO-lonen
  • Uw branchegebonden CAO beïnvloedt het minimumloon van uw medewerkers
  • De hoogte van het netto minimumloon kan door de CAO verschillen
  • Uurlonen veranderen door werktijden in de branche

WePayPeople geeft advies en biedt hulp

De wisselwerking tussen het wettelijk minimumloon en de CAO van uw branche kan leiden tot onduidelijkheid, zowel voor uzelf als voor uw medewerkers. Wilt u deze vraagtekens wegnemen, dan zult u zich moeten verdiepen in de details van de Wet minimumloon en uw eigen CAO. Een tijdrovend proces. Gelukkig kan WePayPeople u helpen. Dankzij onze uitgebreide financiële expertise en ervaring met payroll services kunnen wij snel en professioneel uw vragen beantwoorden. Zo heeft u nergens meer omkijken naar, wint u tijd en kunt u zich meer richten op hetgeen u zo graag doet: ondernemen.

Privacy instellingen

Wij nemen jouw privacy serieus en geven je de mogelijkheid zelf in te stellen welke gevens je tijdens het bezoek aan onze website afgeeft. Je kunt jouw instellingen te allen tijde wijzigingen.

Privacy policy | Sluiten
Settings