Sluiten

Interview Elias Ruissen

Wij spraken Elias Ruissen, Credit Manager op de afdeling Credit Management, over zijn dagelijkse bezigheden.

Vertel, wat houdt de afdeling Credit Management in?

“Eigenlijk is het niet heel moeilijk om uit te leggen. Wij zijn verantwoordelijk voor de binnenkomende financiële middelen. Vaak denken mensen dat het alleen maar debiteurenbeheer is wat wij doen, maar dat is niet per se waar. Want goed credit management begint al veel eerder, voorkomen is namelijk beter dan genezen. Wij kijken en bespreken onder welke voorwaarden er een samenwerking met nieuwe klanten kan komen. Dit doen wij vooral door veel te analyseren. Wij beoordelen het bedrijf op financiële draagkracht en betaalgedrag. Ook bekijken wij de laatste ontwikkelingen van de branche waarin het bedrijf actief is. Uiteindelijk komen wij dan tot een kredietadvies en formuleren wij de voorwaarden op basis waarvan een samenwerking het beste tot stand kan komen.”

En wat is jouw rol hierin?

“Ik zorg dat WePayPeople en klanten voor onnodige financiële risico’s behoed worden. Intern begeleid ik collega’s bij het acceptatie- en debiteurenbeleid en extern help ik onze klanten, de uitzendbureaus, met soortgelijke trajecten. Met behulp van financiële data kunnen wij de debiteurenportefeuilles meten en verbeteradviezen geven.

Het leuke maar ook uitdagende van deze baan is dat je op tijd kunt en moet handelen als je iets opmerkelijks ziet. Wij zorgen daarom dat we vroegtijdig gevaren of verbeteringen in kaart brengen, zodat wij kunnen ingrijpen waar dat nodig is. Wij waarschuwen bijvoorbeeld onze klanten als hun branche of klant een verhoogd financieel risico heeft. Het is dus belangrijk dat wij altijd op de hoogte zijn van actuele informatie.

Onze klanten zitten in verschillende fases qua ontwikkeling, van start-ups tot grotere ondernemingen die al jaren in de business zitten. Het is mooi om te zien hoe je deze bedrijven van verschillende grootte verder kunt helpen.

Wij werken met de nieuwste software en volgen de laatste credit management ontwikkelingen. Zo kunnen onze uitzendbureaus sinds kort zelf een kredietanalyse van hun klanten maken. Met handige ICT-tooling weten zij binnen vijf seconden wat het advies op het gebied van credit management zou zijn. Daarnaast is ons werk hartstikke actueel: de fipronil-kwestie, MC Slotervaart en de financiële crisis. Doordat onze klanten zo divers zijn, krijgen we altijd wel met actuele zaken te maken.”

En hoe ziet jouw week er dan ongeveer uit? Heb je een vaste planning, of is een groot deel ad hoc?

“Dat verschilt heel erg. Soms ga ik met een sales manager mee naar een klant. Maar het kan ook zijn dat ik een telefoontje krijg van een bedrijf dat dreigt om te vallen, waardoor ik meteen moet ingrijpen. Daarnaast kan het zo zijn dat een uitzendbureau ons advies nodig heeft. Natuurlijk zijn er een aantal vaste werkzaamheden maar mijn dag kan elke dag echt compleet anders zijn.

En uiteraard zijn we gedurende het jaar ontzettend veel vooruit aan het werken. In samenwerking met de afdeling Finance zorgen wij ervoor dat alle financiële zaken op orde zijn voor toekomstige uitgaven. Verwacht of onverwacht.”

Dat houdt het in ieder geval uitdagend. Oké, laatste vraag: als jij voor heel WePayPeople een gezamenlijke vakantie van een week zou mogen plannen, waar zou je dan naartoe gaan en wat zou je gaan doen?

“Nou, dat vind ik eigenlijk wel een hele leuke vraag. Een van mijn hobby’s is bushcraften. Dat houdt in dat je de natuur opzoekt om het je daar, met een flinke dosis overlevingstechnieken, zo makkelijk mogelijk te maken. Je leeft dus een bepaalde periode met beperkte middelen in de natuur. En mij lijkt het ontzettend gaaf om dit met alle collega’s van WePayPeople te doen.

Ik denk dat dit een enorme boost is voor de band van het hele team. Zo’n ervaring brengt je nog een stuk dichter bij elkaar. Met dit team zou ik naar Noorwegen gaan. Ik ben onlangs in Canada geweest waar we o.a. beren tegenkwamen. Dat ging wel ver, dus dat hoeft niet met WePayPeople. En Noorwegen is natuurlijk een ontzettend mooi land!”

Privacy instellingen

Wij nemen jouw privacy serieus en geven je de mogelijkheid zelf in te stellen welke gevens je tijdens het bezoek aan onze website afgeeft. Je kunt jouw instellingen te allen tijde wijzigingen.

Privacy policy | Sluiten
Settings