Sluiten


Waar dien je op te letten als DGA?

Op 13 november 2014 door WePayPeople

Een DGA (aandeelhouder met aanmerkelijk belang) wordt door de Belastingdienst aangemerkt als een bijzondere arbeidsrelatie. Onderstaand de belangrijkste punten waar u als DGA op dient te letten.

Waarom is er een minimum DGA loon?

Een directeur- grootaandeelhouder is voor de loonbelasting / premie volksverzekeringen en de ZVW in dienst bij zijn eigen onderneming. Meestal is een DGA niet verzekerd voor de werknemersverzekeringen. De Belastingdienst gaat ervan uit dat een DGA loon krijgt wat gebruikelijk is voor het niveau en de duur van de werkzaamheden. Zij hebben hiervoor een salarisnorm vastgesteld die jaarlijks wordt geïndexeerd. Voor 2014 is dit minimaal €44.000 per jaar.

Waarom moet er salarisadministratie gedaan worden?

Op het loon van de DGA moeten loonheffingen en premie Zvw ingehouden worden. De berekening hiervan vindt plaats in de salarisadministratie. De inhoudingen op het loon worden doorgegeven via de maandelijkse  loonaangiften en moeten ook maandelijkse betaald worden.

Aan welke zaken moet je als DGA denken?

Minder inkomsten? Wellicht wil je in deze periode jezelf geen loon betalen. Je dient er dan rekening mee te houden dat er dan toch maandelijks een loonaangifte ingediend wordt bij de Belastingdienst. Dit heet een nulaangifte.

De WKR voor de DGA

In 2015 treedt de Werkkostenregeling in werking. Maximaal 1,2% van het fiscale loon mag besteed worden aan onbelaste vergoedingen en verstrekkingen. Wat wel of niet redelijk is om te vergoeden wordt bepaald door de Belastingdienst. Zij kijken of de kosten wel of niet gebruikelijk zijn.

De ZVW, wat is dat?

Een DGA is meestal niet verzekerd voor de werknemersverzekeringen. Wel moet er een verlaagde bijdrage Zorgverzekeringswet ingehouden worden op het loon. Voor de wet is de Zvw premie geen werknemersverzekering maar een schadeverzekering. Deze premie wordt daarom ook bij een DGA berekend, maar geldt dan als verlaagde bijdrage. Voor 2014 is dit 5,4% over maximaal €51.414 op jaarbasis.

Auto van de zaak

Voor een auto van de zaak gelden voor een DGA dezelfde regels als voor reguliere werknemers. Het is mogelijk om meerdere auto’s ter beschikking te stellen aan één DGA, maar houd er rekening mee dat de Belastingdienst kan controleren op excessief privé gebruik.

Kosteloos uw DGA verloning in 2015

Weet jij wat je betaalt voor jouw DGA verloning? Bij WePayPeople betaal je over 2015 in elk geval helemaal niks. Bij wijze van introductieaanbod van onze dienstverlening bieden wij DGA’s deze service voor 2015 gratis aan.

Vragen

Wenst u een uitgebreide toelichting over waar u als DGA zijnde op moet letten? Download dan het document over ‘Waar dien je op te letten als DGA’ hier. Of neem contact op met WePayPeople via 020 – 716 3384.

Privacy instellingen

Wij nemen jouw privacy serieus en geven je de mogelijkheid zelf in te stellen welke gevens je tijdens het bezoek aan onze website afgeeft. Je kunt jouw instellingen te allen tijde wijzigingen.

Privacy policy | Sluiten
Settings