
-
De eerste loonstrook van het jaar 2016
Het is een moment waar veel werknemers ieder jaar in januari met gezonde nieuwsgierigheid naar uitzien. Het inzien van de eerste salarisstrook van het nieuwe jaar. Waar veel werknemers logischerwijs vooral hun eerste blik werpen op het netto-inkomen, verdiepen salarisadministrateurs zich al voor de jaarwisseling in ieder detail, zoals eventuele aanpassingen in loonbelastingtarieven, premies volksverzekeringen, pensioenpremies, sectorpremies voor de Werkloosheidswet (WW) en de werkgeversbijdrage voor de Zorgverzekeringswet (ZVW). Maar er zijn meer veranderingen waar werkgevers en salarisadministrateurs alert op moeten zijn. Zo is de leeftijd waarop de Algemene Ouderdomswet- (AOW) uitkering voor nieuwe gepensioneerden ingaat veranderd. En als gevolg van de nieuwe Wet Aanpak Schijnconstructies (de WAS) kunnen werkgevers het minimumloon voortaan alleen nog maar giraal uitbetalen.
Ook in de media is er deze weken veel aandacht voor de koopkracht en het eerste loonstrookje van het jaar. Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (NIBUD) berichtte vorige week al dat veel huishoudens dit jaar maandelijks meer overhouden dan de salarisstrook doet vermoeden. De minder positieve berichtgeving zoomt met name in op fouten en ingewikkelde termen op de salarisspecificatie.
Vakbond CNV controleert de loonstroken
Vakbond CNV Vakmensen kwam met een goed initiatief en heeft dit jaar al 500 loonstroken onder de loep genomen. Uit de steekproef blijkt dat drie procent van de onderzochte salarisspecificaties fouten bevat. Bij nog eens zo’n drie tot vier procent zijn er twijfels over de juistheid van de getallen. De meeste fouten zijn het gevolg van een incorrecte invoer en dus verrekening van overuren en onjuiste uitbetaling van toeslagen. Oplettendheid op de werkvloer blijft dus geboden. Een inventarisatie onder loonspecialisten door de Telegraaf laat zien dat met name veel flexwerkers met wisselende diensten en uurtotalen geconfronteerd worden met onjuistheden.
Om fouten in de loonstrook te voorkomen werken we bij WePayPeople met ICT-maatwerkoplossingen. Door de administratiesoftware continu up-to-date te houden worden rekenfouten vermeden. Heb je vragen, denk je dat er iets niet klopt of is er iets onduidelijk? Neem dan contact op met respectievelijk uw leidinggevende of onze afdeling Operations & Support. Wij zitten voor u klaar! Bel 020 - 716 33 84 en kies optie 3.
-
Samenwerken met WePayPeople?
Bel met een van onze adviseurs