Sluiten


Ervaringsverhaal Harry de Boer: “Nooit meer eigen personeel”

Op 28 juni 2019 door WePayPeople

“Nooit meer eigen personeel”, zegt Harry de Boer beslist. Zijn Rotterdamse loodgietersbedrijf ging in 2015 failliet aan te weinig werk en dus te hoge loonkosten. Bij de doorstart werd direct gekozen voor payroll: je eigen personeel kiezen, maar dan zonder alle werkgeversrisico’s. Ook nu het bedrijf weer dikke zwarte cijfers schrijft, blijft payroll favoriet.

Zo’n 1.9 miljoen mensen in Nederland hebben een flexibele arbeidsrelatie. Daaronder vallen ook vele payrollers. Een payrollorganisatie is namelijk een uitzendbureau of een detacheringsbureau dat als juridisch werkgever mensen in dienst neemt en ze uitleent aan bedrijven. Maar met één groot verschil: als operationeel werkgever zorg je zelf voor de werving en selectie. En dat komt goed uit in de installatiebranche, waar menigeen toch al langere tijd met dezelfde groep zzp’ers of vaste medewerkers werkt, en dus precies weet wie hij wel en wie niet in zijn team wil hebben. Feitelijk is payroll een louter administratieve constructie. Maar dan eentje zonder de werkgeversrisico’s bij vast personeel of DBA-gedoe.

Payroll is volledig maatwerk

“De toegevoegde waarde van payroll verschilt per organisatie”, aldus Julius Kousenbroek, directeur van WePayPeople “Vooral bij fysiek zwaarder werk is de kans op verzuim groter. Ook is de bouw en installatiewereld gevoeliger voor de economische conjunctuur, en dus voor personeelsoverschot of zoals nu, een -tekort. Typische aspecten die wij voor opdrachtgevers opvangen”. En dat kan bedrijfseconomisch van levensbelang zijn, heeft loodgieter de Boer ook nog recent ervaren. “Een van onze mensen onderging een herniaoperatie en zat maanden thuis. Zonder payroll waren we opnieuw failliet geweest, want die verzuimverzekeringen zijn onbetaalbaar.

”Steeds meer bedrijven ontdekken payroll om verder te kunnen groeien. Vooral bij plotselinge grote projecten waarvoor extra mankracht nodig is, kan het personeelsbestand worden uitgebreid met nieuwe collega’s van wie na afloop indien nodig makkelijk afscheid kan worden genomen. Er is immers geen sprake van ontslag. Tegelijkertijd stimuleert payroll juist ook langdurige werkrelaties. Want juist omdat je als operationeel werkgever niet te maken hebt met ontslagrecht en verzuimvergoedingen, ben je eerder bereid om de goede mensen aan je bedrijf te binden.

Legere mailbox en meer tijd

Payroll is voor de werkgever en de werknemers het grootste deel een geautomatiseerd proces. Dat werkt behoorlijk efficiënt. Opstarten is vaak binnen een dag geregeld. Daarna is het in principe slechts eenmaal per week inloggen.

De Boer: “Mijn personeelsadministratie bestaat alleen nog maar uit het goedkeuren van de uren die mijn mensen zelf in het systeem invoeren. Ik betaal via WePayPeople een iets hoger uurloon dan wanneer ik mijn medewerkers zelf in dienst neem, maar dit geeft wel veel rust. Bovendien verlies ik geen tijd en geld meer aan arbeidsovereenkomsten, loondoorbetalingen en verzekeringen bij arbeidsongeschiktheid, jaaropgaven, ontslagprocedures, salarisadministratie, de verwerking van cao-en wetswijzigingen, en natuurlijk de uren van de accountant voor de loonadministratie.”

Kousbroek draagt nog een ander voorbeeld aan van een zorg die zijn bedrijf overneemt. Voor de meer dan 10.000 mensen die hij op de payroll heeft staan voor zijn opdrachtgevers krijgt hij een aantal loonbeslagen per dag binnen. “Ook daar vallen we de opdrachtgever niet mee lastig. Behalve natuurlijk als de werknemer bij zijn vorige baas het busje heeft leeggestolen; dan geven we een seintje.”

Kortom de mailbox van de Boer blijft een stuk leger nu er geen facturen en aangifteformulieren van onder meer UWV, Belastingdienst en de arbodienst binnenkomen. Die plaats is ingenomen door de overzichtelijke factuur van WePayPeople. Hoe vaak er wordt uitgefactureerd is afhankelijk van de afspraken. Zeker is dat er veel flexibiliteit is in de mogelijkheden, evenals in de verloningstermijnen, variërend van per week, per vier weken of per maand.

Meer weten?

Wij snappen dat jij je eerst goed wilt inlezen op de mogelijkheden van payroll, daarom vind je op de website uitgebreide informatie hierover. Want naast payroll in de techniek, kun je payroll voor nog veel meer sectoren inzetten. Op de sectorenpagina vind je wat payroll binnen jouw eigen sector voor mogelijkheden biedt.

Of vraag je payroll offerte aan bij een van onze payroll experts, zij helpen je graag met een passende payroll oplossing.

Privacy instellingen

Wij nemen jouw privacy serieus en geven je de mogelijkheid zelf in te stellen welke gevens je tijdens het bezoek aan onze website afgeeft. Je kunt jouw instellingen te allen tijde wijzigingen.

Privacy policy | Sluiten
Settings