Sluiten


Doorbetalingstermijn bij ziekte verkort

Op 14 oktober 2015 door WePayPeople

Kleine ondernemer moet straks zieke werknemer een jaar lang loon doorbetalen. Nu geldt nog de plicht het loon over een periode van twee jaar door te betalen.

Doorbetalingstermijn bij ziekte werknemer verkort, maar nu nog niet!

Met het voorstel van het kabinet van begin oktober om de doorbetalingsplicht met een jaar te verkorten komt het kabinet de kleinere ondernemer tegemoet. Nu is het nog zo dat een zieke werknemer over een periode van 2 jaar 70% van zijn totale loon moet ontvangen. De nieuwe regeling moet gelden voor kleine ondernemers met minder dan tien werknemers. Het UWV neemt na een jaar de loonbetaling over. Het plan wordt gefinancierd via de premies van werkgevers. Kleine ondernemers kunnen vrijwillig aan de regeling deelnemen.

Ondernemers gematigd positief

Met het voorstel wil het kabinet het aantrekkelijker maken voor kleine ondernemers om personeel in dienst te nemen. Ondernemers zien vaak op tegen de risico’s die ze lopen bij het in dienst nemen van mensen. Belangenverenigingen zoals ONL en MKB Nederland lobbyen al lang voor minder verplichtingen ten aanzien van het personeel. Ze zijn gematigd positief over dit voorstel en zien nog wel flink wat haken en ogen. Want de inspanningsverplichting voor werkgevers om zieke werknemers terug te laten keren op de werkvloer is nog altijd een zware last. Volgens vakbond CNV zelfs zwaarder dan het doorbetalen van het loon, daarvoor zijn werkgevers vaak wel verzekerd. Naast de wens om re-integratieverplichtingen voor werkgevers af te schaffen willen vertegenwoordigers van de ondernemers dat de regeling geldt voor het hele MKB.

Voorstel pas begin 2016 definitief, start regeling begin 2017

De nieuwe regeling zou in 2017 in werking moeten treden. Volgens minister Asscher van Sociale Zaken komt er in het voorjaar van 2016 een definitief voorstel. Tot die tijd zijn alternatieven welkom en zullen werkgeversorganisaties aandringen op een brede regeling voor alle bedrijven en willen zij ook nog af van de re-integratieverplichting. De minister heeft al wel aangegeven dat hij werkgevers niet veel verder kan en wil tegemoet treden.

Risico’s ook weg te nemen via payroll

Aanpassing van de regelgeving heeft als doel risico’s voor ondernemers weg te nemen. Dat kan ook op andere manieren. Wil je geen zorgen over je personeel kies dan voor payrolling. Heb je meer dan 10 werknemers en kom je niet voor de regeling in aanmerking, ook dan is payrolling een mooie oplossing om zonder risico extra mensen in te zetten. Krijg je dan te maken met zieke werknemers of heb je tijdelijk geen werk voor ze, dan leidt dit niet tot kosten voor jou als werkgever. Meer weten? Neem dan contact op met sales@wepaypeople.nl of bel 020 820 80 40.

Privacy instellingen

Wij nemen jouw privacy serieus en geven je de mogelijkheid zelf in te stellen welke gevens je tijdens het bezoek aan onze website afgeeft. Je kunt jouw instellingen te allen tijde wijzigingen.

Privacy policy | Sluiten
Settings