Sluiten


Differentiatie WW-premie door de WAB

Op 15 augustus 2019 door WePayPeople

De Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) treedt per 1 januari 2020 in werking. Deze wet zal een aantal veranderingen en kansen met zich meebrengen.

Veranderingen in de WW-premie

Er zijn een aantal zaken waar we door de WAB wijzigingen in zullen zien. Naast de payrollovereenkomst en ketenregeling, komt er nog een wijziging met betrekking tot de WW-premie aan. Vanaf 2020 worden de sectoren voor de WW-premie afgeschaft en is er een laag en een hoog tarief voor de WW-premie. Wanneer er hoog of laag tarief moet worden afgedragen is afhankelijk van het soort contract van je medewerkers.

Voor werknemers met een vast contract zal 5% minder premie worden afgedragen dan voor werknemers met een flexibel contract. De WW-premies voor 2020 zijn nog niet vastgesteld, maar tot nu toe wordt een lage premie van 2,78% en een hoge premie van 7,78% gehanteerd.

Het verschil in hoogte van de WW-premie is niet alleen gebaseerd op de contractduur, maar ook of er wel of niet een vast aantal uren per week gewerkt wordt en geldt voor de hele arbeidsmarkt. Werkgevers die direct hun personeel op flexibele basis inhuren worden dus ook getroffen door dezelfde hogere WW-premie.

De belangrijkste veranderingen betreffende de WW-premie op een rij

  • Sectoren voor de WW-premie worden afgeschaft;
  • Implementatie van een hoog en laag tarief voor de WW-premie op basis van het soort contract (vast/flexibel);
  • In het geval van een vast contract: 5% minder premie afdragen ten opzicht van medewerkers met een flexibel contract;
  • WW-premies voor 2020 zijn nog niet officieel vastgesteld.

Eerder schreven we al over veranderingen die de WAB met zich meebrengt op het gebied van payroll en uitzenden, en ook de ketenregeling kwam eerder al aan bod.

Privacy instellingen

Wij nemen jouw privacy serieus en geven je de mogelijkheid zelf in te stellen welke gevens je tijdens het bezoek aan onze website afgeeft. Je kunt jouw instellingen te allen tijde wijzigingen.

Privacy policy | Sluiten
Settings