
-
De markt voor payrolling groeit hard
Volgens onderstaand artikel uit het Financieel Dagblad van 30 november zijn ‘papieren werkgevers in trek’. Payroll Works, wat gevestigd is in Amsterdam is het hiermee eens. Volgens Jeu Cleas, voorzitter van de Vereniging van Payroll Ondernemingen willen bedrijven wel mensen aan het werk houden maar zonder risico’s.
Volgens onderzoek van deze vereniging neemt het aantal bedrijven dat zijn personeel niet zelf in dienst heeft, maar dit ‘uitbesteedt’ aan een payrollbedrijf, de laatste jaren flink toe. In 2007 waren er volgens VPO 2250 bedrijven met payrollers op de werkvloer, nu zijn dat er ruim 5000.
Zo’n ‘papieren werkgever’ neemt bedrijven alle verantwoordelijkheid en risico’s uit handen. De payrollers - in totaal zijn het er zo’n 144.000, vooral in onderwijs, horeca en bij de overheid - treden in dienst van het payrollbedrijf. Dat gaat over onder meer afdracht van werkgeverspremies, ziekteverlof en ontslag. Het verschil met uitzendkrachten is dat in dit geval het bedrijf zélf gaat over werving en selectie, en dat payrolling bedoeld is voor langere dienstverbanden in plaats van korte ‘klussen’. In principe kan een bedrijf zijn hele personeelsbestand overdragen aan een payrollbedrijf.
Wildgroei
De laatste jaren is er een wildgroei ontstaan aan bedrijven die zich profileren als payrollorganisatie. Ze adverteren met wervende leuzen als: ‘Payrollen: wel de lusten, niet de lasten!’ Volgens VPO zijn de meeste bedrijven klein, met slechts een paar payrollers in dienst. Veruit de grootste spelers zijn Pflex, onderdeel van Randstad, en USG Groep. Hun gezamenlijke jaaromzet, samen met 33 kleinere VPO-leden, bedraagt ruim euro 500 mln. Uit het onderzoek blijkt dat flexibiliteit de belangrijkste reden is voor bedrijven om met een payroller in zee te gaan. Genoemd worden de mogelijkheid mensen een langere proeftijd en meer contracten voor bepaalde tijd te geven.
Beste van twee werelden
Voor werkgevers is payroll het beste van twee werelden, zegt arbeidsrechtadvocaat Johan Zwemmer van Boekel de Nerée. Payrollers zijn goedkoper dan uitzendkrachten - een uitzendkracht kost gemiddeld tweemaal zijn salaris, een payroller zo’n 1,6 keer. Toch kun je als werkgever wel zo van de werknemers af én hoef je geen loon door te betalen bij ziekte. De vlucht van payrolling is volgens de advocaat een gevolg van de gestaakte discussie over de versoepeling van het ontslagrecht. Werkgevers bereiken gewoon hetzelfde via de payrollconstructie.
Werknemers betalen de prijs voor de zelfregulering, zegt Zwemmer. De VPO heeft een cao afgesproken met vakbonden, maar die biedt geen oplossing voor minder gunstige arbeidsvoorwaarden. ‘Door payrolling ontstaan twee soorten werknemers, A- en B-werknemers. De tweede groep kan gemakkelijker naar huis worden gestuurd, bouwt minder vakantiedagen op en krijgt minder ontslagvergoeding.’
Hr-manager bij overheidsinstantie Schadefonds Geweldsmisdrijven Monique van der Werf ziet payrolling om die reden vooral als een verlengde proeftijd. ‘Als een payroller het goed doet, bieden we hem een vast contract aan. Dat bindt mensen aan je organisatie. Payrollers zijn zich bewust van hun andere positie, al is het maar omdat ze zich ziek moeten melden bij een ander bedrijf. Er worden grapjes over gemaakt tijdens de lunch.’
-
Samenwerken met WePayPeople?
Bel met een van onze adviseurs