Sluiten


De jacht op malafide uitzendbureaus

Op 5 maart 2012 door WePayPeople

Minister Henk Kamp van het ministerie van Sociale Zaken heeft een ambitieus plan aangekondigd: het aantal malafide uitzendbureaus in Nederland moet binnen de komende twee jaar tot nul worden teruggebracht. Hierbij gaat het specifiek om de uitzendbureaus die zich schuldig maken aan korte termijn winstbejag, en daarbij illegale praktijken, zoals zwart uitbetalen, uitbetalen onder het wettelijk minimum loon en het gebruik maken van illegale arbeid, niet schuwen. Daarnaast wordt de fiscus binnen deze malafide praktijken enorm benadeeld. Om onder andere dit tegen te kunnen gaan heeft het ministerie een registratieplicht voor uitzendbureaus voorgesteld.

Wij ondersteunen deze maatregelen van harte. Payroll Works zet zich al jaren in voor flexibilisering van de arbeidsmarkt, en betrokkenheid en integriteit staan bij ons hoog in het vaandel. De manier waarop enkele malafide uitzendbureaus de naam van de uitzendbranche beschadigen is ons al lang een doorn in het oog. Payroll Works besteedt dan ook graag aandacht aan de manieren waarop ondernemers hun kwaliteit kunnen waarborgen.

Kwart uitzendbureau’s heeft NEN 4400-1 certificering

Er zijn ongeveer 12.000 uitzendbureau’s actief in Nederland. Slechts 3.000 uitzendbureaus hebben nu een NEN 4400-1 certificering en zijn lid van de Stichting Normering Arbeid. 9.000 dus niet. Als u met een uitzendbureau in zee gaat, let er dan op of ze deze certificering hebben. Als dat niet het geval is kan het u als inlener duur komen te staan wanneer de uitzendonderneming niet meer aan haar betalingsverplichtingen kan voldoen. Via de Wet Ketenaansprakelijkheid wordt u als inlener aansprakelijkheid gesteld voor de schulden van het uitzendbureau.

Wat betekent deze registratieplicht voor u?

Fraude in de uitzendsector is een hardnekkig probleem. Om overtreders goed te kunnen bestrijden heeft het ministerie van Sociale Zaken daarom een brede aanpak voorgesteld. Op korte termijn zal er een registratieplicht worden ingevoerd voor uitzendbureau’s. Dit wordt een centraal register waarbij (potentiële) inleners kunnen kijken of hun (toekomstige) leverancier in dit register staat. Wanneer dit niet het geval is en er toch zaken worden gedaan via een bureau wat arbeid uitleent, komt dit de inlener op een boete te staan.

Omdat centrale registratie verplicht gesteld zal worden is het aannemelijk dat (potentiele) klanten/afnemers/inleners niet alleen naar deze eis zullen kijken, maar ook naar de aanvullende certificatie. Een verplichte registratie is immers geen onderscheidend kenmerk. Uitzendorganisaties doen er dan ook slim aan om hun kwaliteit duidelijk te waarborgen. Dit kan door een NEN- of SNA-certificaat aan te vragen. Hiervoor is het noodzakelijk een zogeheten NEN 4400-1 certificering te halen. Door deze certificering kan de inlener erop vertrouwen dat het uitzendbureau bonafide is.

Met Payroll Works altijd de juiste certificering

Zoals reeds gezegd zijn certificatie en registratie een uitstekende manier om op de kwaliteit van de uitzendbranche meer controle te houden. Het nadeel hiervan is echter dat een certificatietraject veel interne aandacht vraagt en veel tijd in beslag kan nemen. Zeker voor startende uitzendorganisaties kan het daarom lastig zijn om deze certificering te behalen; de administratieve lasten en kosten die hiermee samenhangen kunnen u immers afleiden van het bestuur van uw onderneming.

Gelukkig kan Payroll Works u hierbij helpen. Door de backoffice van uw uitzendbureau bij ons uit te besteden kunt u de zorgen van een langdurig certificatieproces voorkomen. U bent dan direct gedekt door de NEN-certificering van Payroll Works – en deze garantie geldt ook voor uw klanten. Wilt u meer weten over de voordelen van onze uitgebreide certificatie? Voor meer informatie belt u direct via 020-820 80 40.

Privacy instellingen

Wij nemen jouw privacy serieus en geven je de mogelijkheid zelf in te stellen welke gevens je tijdens het bezoek aan onze website afgeeft. Je kunt jouw instellingen te allen tijde wijzigingen.

Privacy policy | Sluiten
Settings