Sluiten


Hoe zit het met vakantiegeld tijdens de coronacrisis?

Op 30 april 2020 door WePayPeople

Vakantiegeld wordt in de regel in mei of juni uitbetaald. De wet schrijft voor dat het vakantiegeld berekend wordt over de periode tussen 1 juni tot en met 31 mei. Het is dus weer bijna zover. Maar hoe zit het met vakantiegeld gedurende de corona-uitbraak? Wordt dat nog volgens de ‘standaard’ uitbetaald? En hoe zit het met vakantiegeld en de NOW-regeling? In dit blog geven we er antwoord op.

Hoe wordt het vakantiegeld berekend?

Medewerkers in loondienst ontvangen minimaal 8 procent van het brutojaarsalaris aan vakantiegeld. Soms zelfs meer, afhangend van de cao of arbeidsovereenkomst in kwestie. Betalingen over extra werkzaamheden – meerwerk, overuren en vaste toeslagen – tellen ook mee in de berekening van het vakantiegeld.

Is een van je medewerkers ziek geweest? Ook dan loopt de opbouw van het vakantiegeld door. De kans bestaat wel dat het loon tijdens de ziekteperiode lager was, waardoor er dus deels vakantiegeld wordt opgebouwd over dat lagere loon.

Ik heb de NOW-regeling aangevraagd: hoe zit het met vakantiegeld?

Als jij als werkgever vanwege de coronacrisis een NOW-regeling hebt aangevraagd, dan ontvangt jouw medewerker gewoon een compensatie voor de opbouw van vakantiegeld. De vakantiebijslag wordt opgebouwd over de maanden maart, april en mei. Het vakantiegeld over de maanden hierna wordt (voorlopig) niet gesubsidieerd, maar is wel een verplichting voor jou als werkgever.

Let wel: het aanvragen van de NOW-regeling voor werknemers kan alleen voor werknemers in eigen dienst plaatsvinden.

Vakantiegeld-uitbetaling uitbesteden?

In lastige tijden als deze, wil je als ondernemer zo zorgeloos mogelijk naar voren kunnen kijken. Onze diensten helpen je daar mogelijk bij. Zaken als vakantiegeld, maar ook het juridisch werkgeverschap, worden door ons uit handen genomen. Je kunt er als werkgever zelfs voor kiezen om – als de cao het toelaat – het vakantiegeld maandelijks uit te laten betalen. Zo heb je er geen omkijken meer naar.

Heb je vragen over het vakantiegeld ten tijde van corona of wil je meer weten over het afdekken van jouw personeelskosten in een maandelijks bedrag? Neem gerust contact met ons op. Ook tijdens een crisis als deze.

Privacy instellingen

Wij nemen jouw privacy serieus en geven je de mogelijkheid zelf in te stellen welke gevens je tijdens het bezoek aan onze website afgeeft. Je kunt jouw instellingen te allen tijde wijzigingen.

Privacy policy | Sluiten
Settings