Sluiten


Wat betekent de eerste loonstrook van 2017?

Op 27 januari 2017 door WePayPeople

Het einde van januari herinnert de meeste werknemers in Nederland nog een keer aan de jaarwisseling, en wel via de eerste loonstrook. Voornemens van de overheid om wetgeving, premies en belastingpercentages aan te passen, kunnen ieder jaar leiden tot veranderingen in het netto loon voor de werknemer. Door de complexiteit die schuilgaat achter de salarisstrook is een fout door de werkgever snel gemaakt.

Boetes voor foutieve loonstroken

De fouten in de loonstroken worden elk jaar weer door verschillende media en vakbonden opgemerkt. En bij oplettende media blijft het op dit punt gelukkig niet, want de Inspectie SZW heeft ook begin dit jaar weer boetes opgelegd aan bedrijven waar de loonstroken onjuist waren. Bedrijven worden vooral op de vingers getikt om het uitgeven van onjuiste loonstrookjes. Of als het salaris contant wordt uitbetaald, terwijl het verplicht moet worden overgemaakt op de bankrekening. Ook het verkeerd uitbetalen van overuren of het hanteren van een onjuist belastingtarief komt met regelmaat voor. Voorzitter Piet Fortuin van Vakbond CNV Vakmensen spreekt van ‘een druppel op de gloeiende plaat’ als het gaat om de opgelegde boetes. Volgens de vakbond worden werkgevers veel te weinig gecontroleerd op mogelijke fouten in de loonstroken. Een probleem wat daarbij komt kijken is het gebrek aan kennis van de werknemers om deze fouten te herkennen.

Drie op de tien werknemers snapt eigen loonstrook niet

Wat wordt er dit jaar allemaal ingehouden op mijn loon? En wat is er nu precies veranderd? Het zijn veelvoorkomende vragen bij werknemers als het gaat om de eerste salarisstrook van het jaar. Uit een onderzoek van De Financiële Telegraaf blijkt dat 13 procent de eigen loonstrook niet begrijpt en er ook niet naar kijkt. Nog eens 17 procent controleert de salarisstrook wel, maar snapt de cijfers niet. Ondanks deze complexiteit is er voor 2017 wel goed nieuws: de meeste werknemers zullen onder aan de streep meer netto loon ontvangen.

Hoger loon en stijgende koopkracht

In 2017 is een stijging in de nettolonen te zien en kent de gemiddelde koopkracht volgens het Centraal Planbureau (CPB) een plus van 0,7 procent. De groep werknemers met een lager inkomen gaat er het meest op vooruit. Zij hebben het grootste voordeel van het verhogen van de arbeidskorting en de algemene heffingskorting (AHK). Positieve berichten voor het komende jaar dus, maar oplettendheid van de werkgever en werknemer is vooral deze eerste loonstrook erg belangrijk.

Verloning door WePayPeople

WePayPeople verwerkt maandelijks voor ruim 5000 werknemers de loonstroken. Door onze complexe administratiesoftware constant up to date te houden kunnen wij rekenfouten zoveel als mogelijk vermijden.
Heb je vragen over de eerste loonstrook, of vermoedens dat er iets niet klopt? Schroom niet, en neem vooral contact op met onze afdeling Operations & Support. Wij zitten voor je klaar. Bel 020 – 716 33 84 en kies optie 3.

Privacy instellingen

Wij nemen jouw privacy serieus en geven je de mogelijkheid zelf in te stellen welke gevens je tijdens het bezoek aan onze website afgeeft. Je kunt jouw instellingen te allen tijde wijzigingen.

Privacy policy | Sluiten
Settings