Sluiten



Zijn er over 15 jaar nog banen met de komst van al die robots?

Op 16 september 2016 door WePayPeople

Hard werken wordt beloond. Verschillende banen krijgen steeds meer te maken met robotisering en die nemen langzaamaan delen van het werk over. Maar diezelfde robotisering gaat ook voor veel nieuwe mogelijkheden zorgen.

Baan versus Robot

Sommige studenten zitten nu in de schoolbanken voor beroepen die over een aantal jaar misschien niet meer nodig zijn. De technologische ontwikkelingen in de arbeidsmarkt raakt sommige groepen harder dan andere. Onderzoekers van Deloitte stellen dat de automatisering vooral gevolgen heeft voor mbo’ers. Bij deze groep zal 4 op de 10 het moeilijk krijgen om een studie gerelateerde baan in de toekomst te vinden. Daarentegen hebben hbo en wo studenten een beter toekomstbeeld met respectievelijk 19,3 procent en 10,4 procent. In totaal kunnen er hierdoor zo’n 112.000 studenten in de gevarenzone terecht komen.

Geen reden voor paniek

Technologie zou ervoor gaan kunnen zorgen dat de robot de nieuwe receptioniste wordt en dat we tijdens een vlucht naar de andere kant van de wereld niet meer worden geholpen door stewardessen. Maar in deze en veel andere gevallen blijft het persoonlijke contact van cruciaal belang en worden robots daar niet voor ingezet.
Deze conclusie wordt ook getrokken door de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Sommige banen kunnen gedeeltelijk geautomatiseerd worden, maar daarnaast blijft het onmisbaar dat de mens andere delen van het werk opvangt. De OESO stelt dat slechts 9% van de beroepen in de OESO-landen mogelijk in de gevarenzone terecht komen.

Banen van de toekomst

Nu moet de hele innovatie trend dus niet met angst en beven worden opgewacht. Innovatie gaat ook samen met nieuw gecreëerde banen en kansen. Veel van deze nieuw gecreëerde banen bestaan nu nog niet. Andere staan nu in de kinderschoenen zoals te zien is bij Virtual Reality. Deze technologie zal de komende jaren enorm uitbreiden en in verschillende takken van de samenleving enorm belangrijk gaan worden. Denk daarnaast aan drones die al voor spectaculaire camerabeelden zorgen en ingezet worden door onder andere de politie. In een rapport van Microsoft over futureproof banen zijn biohackers de tovenaars van de toekomst: “In de toekomst kunnen we met deze techniek alles oplossen: van oog- tot leverproblemen.”

Vierde industriële revolutie

De trend in robotisering wordt daarom ook wel de vierde industriële revolutie genoemd. De overgang van agrarisch naar industrieel zorgde er eerst voor dat veel boeren ander werk moesten zoeken. Maar deze industriële revolutie zorgde er wel voor dat ze elders een baan vonden. Geen paniek dus, robotisering zorgt ook weer voor vele nieuwe kansen.

Privacy instellingen

Wij nemen jouw privacy serieus en geven je de mogelijkheid zelf in te stellen welke gevens je tijdens het bezoek aan onze website afgeeft. Je kunt jouw instellingen te allen tijde wijzigingen.

Privacy policy | Sluiten
Settings