-
Sinds begin 2020 geldt de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) als de vervanger van de Wet werk en zekerheid (WWZ). Uit het Trendonderzoek Salarisprofessionals 2020 blijkt dat de WAB het belangrijkste beleidsthema voor salarisprofessionals is. Ruim 60% bestempelt de WAB als thema nummer één, waar 46% zelfs denkt dat dit ook in 2021 het belangrijkste onderwerp wordt.
Het Trendonderzoek Salarisprofessionals 2020 van het Nederlands Instituut van Register Payroll Accounting (NIRPA) werd uitgevoerd door Berenschot en uitgegeven door Performa. In totaal werden er 987 salarisprofessionals ondervraagd.
Stijging in tevredenheid rondom informatievoorziening WAB
Goed nieuws: de respondenten waren overwegend tevreden over de informatievoorziening rondom de invoering van de Wet arbeidsmarkt in balans. Iets minder dan de helft (46%) zei goed geïnformeerd te zijn. Datzelfde percentage zei voldoende geïnformeerd te zijn. Ten opzichte van een jaar geleden zien we een positieve verandering; toen gaf slechts 10% aan goed geïnformeerd te zijn. In 2019 was het ook zo dat 30% het niveau van de informatievoorziening matig vond, waar 10% het zelfs als onvoldoende betitelde.
Het belangrijkste beleidsthema
In 2019 gaf 42% aan dat zij verwachtten dat de WAB het belangrijkste thema zou worden in 2020. In 2020 zelf gaf 62% aan dit in de praktijk te ervaren. Het verschil is te verklaren doordat een paar bijkomende (administratieve) verplichtingen met een aantal maanden werden uitgesteld.
De bestuurder van NIRPA, Marcel van der Sluis, vertelt er het volgende over “Salarisprofessionals wisten dat de WAB eraan kwam maar uit het trendrapport van vorig jaar bleek dat slechts 27% toen de WWZ/WAB als belangrijkste beleidsthema noemde en er nog ontevredenheid bestond over de informatievoorziening rondom deze wetgeving.
Dat is dit jaar fors anders en de respondenten zijn in grote mate tevreden hierover, maar het blijkt wel dat voor velen de WAB het dominante beleidsthema is in de dagelijkse praktijk. Tel daar ook nog eens de invoering van de Noodmaatregel overbrugging werkgelegenheid (NOW) bij op die door de coronacrisis in het leven werd geroepen en het is duidelijk dat er voor salarisprofessionals veel op het bordje ligt.”
Meer werkdruk door de WAB
Professionals op het gebied van salaris verwachten ook in 2021 dat de WAB vaak aan bod komt. Bijna de helft van alle ondervraagden denkt dat de WAB qua thema’s de hoofdmoot van 2021 wordt. De kans is dan ook groot dat wederom de werkdruk omtrent de WAB aan de orde blijft. 58% geeft aan dat de werkdruk toenam sinds de invoering van de Wet arbeidsmarkt in balans. In 2019 was dit nog 31%
“We zien al een aantal jaren dat de rol van salarisverwerking bij veel nieuwe of herziene wetgeving gerelateerd aan arbeid steeds belangrijker wordt. Dat brengt met zich mee dat de werkdruk die wordt ervaren ook toeneemt. Ook bij de invoering van de WAB is dit duidelijk zichtbaar, de impact die uiteindelijk werd ervaren was bijna twee keer zo groot als in 2019 werd vermoed. De sterkere adviesrol voor salarisprofessionals, die ook al sinds de vijf jaar dat het Trendonderzoek wordt uitgevoerd uit het onderzoek blijkt, is daarnaast een andere oorzaak dat de werkdruk stijgt.”, aldus Marcel van der Sluis.
Vragen over de Wet arbeidsmarkt in balans?
We snappen dat je anno 2020 nog met veel vragen zit over de WAB. Daarom helpen we je graag waar mogelijk. Download onze allesomvattende WAB-dossier of vind meer informatie op onze WAB-overzichtspagina.
Kom je er nog niet uit? Neem contact op met een van onze WAB-professionals!
-
Samenwerken met WePayPeople?
Bel met een van onze adviseurs