Sluiten


Wanneer pas je het anoniementarief toe?

Op 20 juni 2017 door WePayPeople

Personeel aannemen. Het hoort bij het takenpakket van de ondernemer. Maar als je deze procedure niet volgens de regels uitvoert, kan het je duur komen te staan. Volgens de Wet op de identificatieplicht (WID) ben je tijdens dit proces verplicht om de identiteit van desbetreffende vast te stellen en deze op de juiste manier vast te leggen. Om dit te doen is het noodzakelijk om de naam, het adres en het burgerservicenummer (BSN) van de toekomstige werknemer te achterhalen. Zijn deze gegevens niet bekend bij De Belastingdienst of niet correct, dan moet je het anoniementarief toepassen. Wat gebeurt er als je het anoniementarief toepast op een medewerker?

  • Er wordt dan 52% loonbelasting ingehouden;
  • Er mag geen rekening gehouden worden met het maximumpremieloon voor de sociale lasten;
  • Daarbij mag er geen loonheffingskorting worden toegepast.

In welke gevallen pas ik het anoniementarief toe?

Het anoniementarief moet al worden toegepast als er een kleine fout wordt gemaakt met het kopiëren van een ID-kaart of paspoort. Als dit niet via de richtlijnen gebeurt, kan het zijn dat je een naheffingsaanslag ontvangt. Het anoniementarief wordt toegepast als je geen gegevens voor de loonheffingen heeft of als je de gegevens niet op de juiste manier bij jouw loonadministratie bewaart. De gegevens voor de loonheffingen moeten uiterlijk vóór de 1e werkdag, of op de 1e werkdag als de werkgever op deze dag de werknemer aanneemt bekend zijn. Als dat niet het geval is, pas je het anoniementarief toe.

Hoe voorkomt u dat het anoniementarief wordt toegepast?

Ten eerste dien je bij het in dienst nemen van een werknemer de identiteit vast te stellen en de benodigde gegevens voor het personeelsdossier te verzamelen. Van belang is dat dit gebeurt voor de medewerker daadwerkelijk start. Hoe je dit op de juiste manier doet staat in het door de inspectie SZW opgestelde stappenplan.

Ten tweede ben je verplicht om een door de medewerker ingevulde loonbelastingverklaring in bezit te hebben. De Belastingdienst heeft hiervoor het juiste formulier op de website staan. De werknemer moet deze gegevens aanleveren op papier, voorzien van datum en handtekening.

Voorkom een verzuimboete!

Een boete is te voorkomen door een juiste documentatie. De Belastingdienst geeft aan dat als je de identiteit van uw werknemer niet op de juiste manier kunt vaststellen, u het anoniementarief moet toepassen. Anders kan je een verzuimboete van maximaal €5.278,00 verwachten. Deze boete gaat niet enkel de kant van de werkgever op, als de werknemer niet op de juiste manier zijn identiteit kenbaar maakt, kan ook hij/zij een verzuimboete van maximaal €5.278,00 krijgen.

Bij WePayPeople gaat het aannemen van personeel op de volgende manier: je zoekt de perfecte kandidaat, wij regelen de administratie. Geen gedoe. Heb je meer vragen over het anoniementarief? Of is er iets niet duidelijk. Neem gerust contact met ons op via 020 – 716 33 84, we leggen u de mogelijkheden graag en helder uit.

Privacy instellingen

Wij nemen jouw privacy serieus en geven je de mogelijkheid zelf in te stellen welke gevens je tijdens het bezoek aan onze website afgeeft. Je kunt jouw instellingen te allen tijde wijzigingen.

Privacy policy | Sluiten
Settings