Sluiten


In FD: Payroll Works koerst opnieuw aan op verdubbeling omzet

Op 12 november 2013 door WePayPeople

Het Financieel Dagblad interviewde Payroll Works. Het blad volgt de komende weken een aantal voormalige winnaars van de FD Gazellen.

Het winnen van de FD Gazelle in 2011 heeft de uitstraling van Payroll Works verbeterd. Het jonge Amsterdamse payrollbedrijf merkt in de markt dat er door het binnenhalen van de ondernemersprijs meer vertrouwen is in de onderneming en het management.Dat komt goed uit want de discussie in Nederland over payrolling verhardt. Volgens oprichter en directeur Julius Kousbroek ligt payrolling gevoelig in het publieke debat: ‘Er zijn bedrijven die bestaande arbeidscontracten overnemen van werkgevers en hen opzadelen met minder goede arbeidsvoorwaarden. Dat verwijt treft ons niet. Wij nemen geen personeel over.’ Het Financieele Dagblad volgt de komende weken een aantal voormalige winnaars van de FD Gazellen. Hoe staan de bedrijven er nu voor na een fase van uitbundige groei?

Spectaculaire groei

Payroll Works is sinds 2008 actief. Het Amsterdamse bedrijf neemt voor een klant de administratieve zaken als loonuitbetaling, arbeidscontracten en ontslag en cao-procedures over. Daarnaast voert het de backoffice werkzaamheden uit voor enkele tientallen uitzendbedrijven.

De onderneming is eigendom van Kousbroek en Gertjan van Dam (42), zijn mededirecteur. De spectaculaire groei waarmee ze destijds de FD Gazelle wonnen, zet door. ‘Het is tot dusver een goed jaar voor ons’, zegt Kousbroek (36). In februari zal hij de omzetcijfers 2013 bekendmaken, maar het bedrijf koerst aan op een verdubbeling ten opzichte van de €11 mln een jaar eerder. Vooral de omzet voor uitzendbedrijven neemt toe.

Vechtmarkt

‘Payrollen is een vechtmarkt, de strijd verhardt. Grote partijen hebben afgelopen jaar hun tarieven verlaagd.’ De directeur zegt over een klantenbestand te beschikken van bijna 500 bedrijven. Het aantal payrollers is gegroeid naar bijna 3000, vooral uit de horeca, vervoer en logistiek, en de schoonmaak. In welke branches zijn klanten precies zitten, weet Kousbroek niet. ‘Voor ons is een loonstrook een loonstrook. Maar we gaan het wel nader onderzoeken.’

De aanhoudende groei is vooral te danken aan een goed functionerend automatiseringssysteem en aan het vele administratieve werk dat Payroll Works overneemt van uitzendbedrijven. Het doet veel loonverwerking voor uitzendbedrijven. Dat vraagt vertrouwen over en weer. ‘Je gaat toch voor een deel achter het stuur zitten van een ander bedrijf.’

Automatisering

Het eigen personeelbestand is afgelopen jaar licht gegroeid, tot achttien fte’s. Dat is minder dan je mocht verwachten gezien de expansie. ‘Met een goed automatiseringssysteem kunnen we de huidige groei aan. We hoeven niet uit te breiden.’ Het bedrijf is nog steeds gehuisvest aan de Donauweg in Amsterdam, in het voormalige pand van Getronics.

Payroll Works vertrouwt volledig op de eigen financiële middelen. Kousbroek en Van Dam willen geen geld lenen bij de bank: ‘In deze business past dat niet. Alle investeringen willen we uit de kasstroom financieren.’ Het bedrijf investeert bovengemiddeld veel in automatisering.

Winstgevend

Payroll Works is vanaf het begin winstgevend geweest. Over de hoogte van de nettowinst wil hij niets zeggen. ‘Dat is veel te concurrentiegevoelig. Met de publicatie van je bedrijfswinst laat je iedereen zien hoe efficiënt de onderneming eigenlijk is.’

In 2012 verdiende Payroll Works ruim vier ton, zo valt desondanks op te maken uit de jaarrekening die het bedrijf moest deponeren bij de Kamer van Koophandel. Die winst, legt Kousbroek uit, was mede te danken aan goed debiteurenbeheer. Het aantal wanbetalers was de afgelopen jaren laag. Daardoor kon Payroll Works in 2012 een voorziening voor debiteuren laten vrijvallen.

Publicatie artikel op website Financieel Dagblad

Dit artikel is eerder gepubliceerd op de website van het Financieel Dagblad. Let op: u heeft een account nodig om het artikel daar te bekijken.

Privacy instellingen

Wij nemen jouw privacy serieus en geven je de mogelijkheid zelf in te stellen welke gevens je tijdens het bezoek aan onze website afgeeft. Je kunt jouw instellingen te allen tijde wijzigingen.

Privacy policy | Sluiten
Settings