
-
Het traditionele arbeidscontract voldoet niet meer
De Nederlandse arbeidsmarkt is de afgelopen decennia sterk veranderd. Door de economische crisis hebben veel bedrijven hun traditionele kijk op contracten moeten aanpassen; de onzekerheid op de markt maakt efficiënt ondernemen belangrijker dan ooit, en een flexibeler personeelsbestand is daarvoor onmisbaar.
Payroll Works heeft de vraag naar flexibele arbeid de laatste jaren scherp zien stijgen. Steeds meer organisaties brengen nu een flexibele schil aan rondom hun vaste kern. Hiermee kunnen zij in drukke tijden snel op toenemende vraag reageren, terwijl het hen in rustige tijden beschermt tegen een woekering van personeelskosten en administratieve lasten. En deze voordelen zijn natuurlijk niet alleen voorbehouden aan de werkgever – ook voor werknemers is een flexibele werkhouding een prettige manier gebleken om werk en privéleven te balanceren.
Payroll Works begrijpt deze ontwikkelingen als geen ander – het traditionele arbeidscontract is tegenwoordig niet meer toereikend. Maar hoe zal de toekomst eruitzien?
CDA wil contract voor 7 jaar
Minister Kamp van het CDA heeft op dit moment een prominente stem binnen de discussie over arbeidscontracten ontslagrecht. Net als anderen in zijn partij is hij van mening dat een meer flexibele verstandhouding tussen werknemer en werkgever een positieve invloed zal hebben op de ontwikkeling van de economie. In een brief aan de Tweede Kamer stelde hij daarom begin januari voor om werkgevers en werknemers de mogelijkheid te bieden om arbeidscontracten voor 7 jaar af te sluiten.
Met dit voorstel maakt de minister zich sterk voor vernieuwing op de arbeidsmarkt. Hoog tijd, want het Nederlandse systeem vertoont opvallende gebreken. Werknemers met vaste contracten worden nu niet gemotiveerd om zich te blijven ontwikkelen, terwijl flexwerkers onvoldoende worden beschermd. In landen als Denemarken en Zweden is dit beter geregeld, waardoor de arbeidsmarkt daar een meer dynamisch karakter heeft kunnen krijgen. Met deze stap lijkt Nederland ook die kant op te gaan.
Streeft de overheid het bedrijfsleven voorbij?
Het bedrijfsleven heeft traditioneel gezien een belangrijke rol in het veranderen van de verhoudingen op de arbeidsmarkt. Uit het recente initiatief van minister Kamp blijkt echter dat de overheid deze zaken meer naar zich toe wil trekken. Payroll Works ziet hierin het bewijs dat de flexibilisering van de arbeidsmarkt ook in de toekomst voortgezet zal worden.
Het zal natuurlijk tijd kosten voordat een dusdanig rigoureuze aanpassing in het arbeidsrecht voldoende basis heeft in jurisprudentie dat wij er allemaal mee kunnen leven, maar het laat wel zien dat de meerwaarde van flexibilisering steeds breder wordt erkend.
-
Samenwerken met WePayPeople?
Bel met een van onze adviseurs