Sluiten


6 tips waarmee je je medewerkers blij en gezond maakt (en houdt)

Op 27 november 2019 door WePayPeople

Investeren in je personeel is belangrijk. Verlaat een medewerker jouw bedrijf, om welke reden dan ook, dan kost het je tijd, geld en moeite om een vervanger te vinden. En dan hebben we ’t nog niet eens over het inwerktraject. Investeren betekent hier niet alleen ‘voldoende salaris betalen’. Het is veel meer dan dat. Investeren in gezondheid en welzijn van je personeel. Dat is belangrijk.

Uit cijfers blijkt dat bij vitale medewerkers het ziekteverzuim daalt tot 15% en de productiviteit stijgt tot 5%. Blij en gezond personeel is dus goed voor je bedrijf. Hoe kun je als werkgever hieraan bijdragen? Wij geven zes tips waardoor niemand meer bij jouw bedrijf weg te slaan is.

1. Voldoende aandacht voor gezondheid en voeding

Gezondheid en voeding is belangrijk. Dat weet je. Een methode die dit aankaart, is de BRAVO-methode. Deze eenvoudige check gaat in op aandacht voor beweging, roken, alcohol, voeding en ontspanning. Aan de hand van deze methode maak je je personeel bewust van hun leefstijl. De eerste stap naar een gezondere leefstijl is immers bewustwording.

Een gezondere leefstijl van je personeel is als werkgever te stimuleren. Denk aan coaching tegen roken, de ‘collectieve-stop-week’ of een kantoorhond waardoor medewerkers sneller een blokje om gaan. Of wat dacht je van een sportgroep. Maak als werkgever één of twee uur per week beschikbaar om te sporten. Goed voor de motivatie, het lichaam en de werksfeer tussen collega’s.

Voeding speelt hierin ook een grote rol. Zo eet lang niet iedereen voldoende groente en fruit. Echter, het is lastig om dit te ‘bepalen’ voor je medewerkers. Laat ze daarom meedenken over een gezondere werkvloer op het gebied van voeding. Een goed gevulde fruitschaal, (relatief) gezonde bedrijfslunch en minder mogelijkheden tot snacken.

2. Minder stress door een kantoorhond

De kantoorhond is een trend die sinds een aantal jaren steeds meer aan terrein wint. Uit onderzoek blijkt namelijk dat medewerkers hierdoor minder stress ervaren, plus dat het door alle uitlaatrondes zorgt voor meer beweging. Heerlijk om even een frisse neus te halen, waarna de focus op het werk ook weer fris is.

3. Zorg dat je niet te lang zit

Je medewerkers zitten in veel branches de hele dag achter een computer. Goed voor je rug? Nee. Stimuleer je medewerkers daarom om regelmatig een rondje te doen. Buiten of gewoon even naar een andere afdeling. ’T liefst om de 20 minuten. Introduceer koffierondes. Iedere dag andere collega’s die koffie halen voor 20 mensen. Laat het ze samen doen, is goed voor de collegialiteit.

4. Creëer een team en creëer meer collegialiteit

Of iemand direct in dienst is, of via een payroll- of uitzendbedrijf komt, dat maakt hierin niet uit. Als werkgever is het belangrijk extra aandacht te schenken aan het vormen van één hecht team. Of dit nu vier of veertig medewerkers zijn. Hoe? Heel eenvoudig: door regelmatig de aandacht te verzetten met leuke acties en activiteiten. Dit kan binnen het bedrijf, maar ook door er met je medewerkers op uit te gaan.

5. Challenges op kantoor

Maak van sportiviteit een uitdaging. Verzin verschillende wekelijkse of maandelijkse challenges die je met je team of afdeling uitvoert. Gebruik een week lang geen lift, kom een week lang iedere dag met de fiets naar werk (bedenk wel dat niet iedereen dichtbij kantoor woont) of initieer een stappenteller-competitie. En de winnaar? Die krijgt 100 repen chocolade. Nee, een cadeaubon is beter.

6. Persoonlijke ontwikkeling

Iedereen heeft dromen en ambities. Speel hier als werkgever op in. Als iemand het ambieert om de beste salesgoeroe aller tijden te worden, dan moet je dit stimuleren. Bied hem of haar die trainingen en cursussen die nodig zijn dat te bereiken. En laat hen de vergaarde kunsten daarna testen bij jouw bedrijf. Zij blij, jij blij en je toekomst blij.

Investeren betaalt zich terug

Investeer in je personeel. Als jij goed voor hen zorgt, zorgen zij uiteindelijk voor jou en je bedrijf. Investeren betaalt zich uiteindelijk dus terug. Benieuwd naar andere manieren die groei forceren? Lees ons blog waarin we uitleggen hoe je groei stimuleert zonder al te veel risico’s.

Privacy instellingen

Wij nemen jouw privacy serieus en geven je de mogelijkheid zelf in te stellen welke gevens je tijdens het bezoek aan onze website afgeeft. Je kunt jouw instellingen te allen tijde wijzigingen.

Privacy policy | Sluiten
Settings