Sluiten

Franchise uitzendbureau

Een uitzendbureau starten als franchisenemer betekent dat u onder een franchisenaam als eigen uitzendbureau in arbeid bemiddelt. Meestal krijgt u een exclusief gebied toegewezen waarin u mag opereren. Voor deze exclusiviteit en het gebruik van de franchisenaam betaalt u dan weer een entree-fee en een nader overeen te komen afdracht aan de franchisegever.

Bent u benieuwd hoe uw organisatie kan profiteren?

Waarom franchisen in de uitzendbranche?

Wanneer je als franchisenemer een uitzendbureau begint, maak je afspraken met de franchisegever over de ondersteuning die jij vanuit het hoofdkantoor kunt verwachten. Deze ondersteuning richt zich met name op administratieve taken in de backoffice:

 • Het verzorgen van backoffice activiteiten als facturatie, verloning en debiteurenbeheer.
 • Opstellen van arbeidsovereenkomsten en andere personeelszaken.
 • Aangiftes en afdrachten bij de Belastingdienst.

Naast deze praktische voordelen is het ook vaak zo dat een franchisenemer al direct een aantal klanten meekrijgt binnen het gebied waarin het uitzendbureau opereert. Hiermee is de eerste omzet al direct binnen.

De nadelen van een franchise uitzendbureau

De huidige trend laat zien dat uitzendbureaus minder vaak kiezen voor franchising en zelfstandig opereren met een eigen gekozen backoffice. WePayPeople signaleert al langer een aantal knelpunten die deze trend ondersteunen. Hierdoor blijft van de oorspronkelijke voordelen voor franchisenemers in de uitzendbranche weinig meer over:

 • Doordat de marges bij de franchisegever steeds meer onder druk komen te staan, worden er meer kosten doorberekend aan de franchisenemer. Dit zorgt ervoor dat veel ondernemers gedwongen worden om te stoppen. De franchiseorganisatie profiteert zo in korte tijd van een hoge entree- en exit-fee. Waarna snel weer een nieuwe ondernemer gezocht wordt om het ontstane gat op te vullen.
 • Bij het terugverkopen van jouw uitzendbureau aan de franchisegever is een fors verlies onvermijdelijk.
 • Ondersteuning van de franchisegever bij zaken als ziekteverzuim en re-integratie, valt in de praktijk erg tegen, dat ligt meestal volledig bij de franchisenemer.
 • De mogelijkheden om iets nieuws in de uitzendbranche te doen wanneer je het contract met jouw franchisegever opzegt, zijn door zaken als concurrentiebeding en vetorecht erg lastig.

Zelfstandig ondernemen in de uitzendbranche

Voordat je besluit om als franchisenemer een contract af te sluiten met een grote franchiseorganisatie is het verstandig om nog eens goed te bedenken of het voor jou niet beter is om als zelfstandig ondernemer in de uitzendbranche aan de slag te gaan. Door zelfstandig waarde toe te voegen als ondernemer kom je namelijk al een heel eind. Daarnaast zijn er genoeg partners te vinden die je op een betere manier en tegen andere, meer vriendelijke voorwaarden kunnen ondersteunen dan in een franchise constructie. Een partner als WePayPeople bijvoorbeeld. Wij nemen jouw complete backoffice van je over, zodat je je daar alvast geen zorgen over hoeft maken!

WePayPeople ondersteunt uitzenders met hun backoffice

Met de backoffice ondersteuning van WePayPeople kun je je volledig focussen op de groei van jouw eigen uitzendmerk. Je hoeft bij ons niet bang te zijn voor wurgcontracten met exclusiviteitsclausules en het reserveren van startkapitaal om aan de slag te gaan. We nemen de complete backoffice van je over waarbij we ondersteunen met:

 • Facturatie van klanten;
 • Tijdige en correcte betaling van uitzendkrachten;
 • Debiteurenbeheer en risicomanagement;
 • Personeelsadministratie met ons eigen digitale portal.

Wil je meer weten over de mogelijkheden om als onafhankelijke ondernemer te starten in de uitzendbranche en hoe we jou daarbij kunnen helpen met jouw backoffice? Neem dan contact op met WePayPeople via 020-8208040, we gaan graag het gesprek met je aan!

Privacy instellingen

Wij nemen jouw privacy serieus en geven je de mogelijkheid zelf in te stellen welke gevens je tijdens het bezoek aan onze website afgeeft. Je kunt jouw instellingen te allen tijde wijzigingen.

Privacy policy | Sluiten
Settings